Горска служба за спасување Македонија

 
 

Новости

Кои сме ние?

ГОРСКА СЛУЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА.

Горска служба за спасување Македонија  е национална, доброволна, професионална, хуманитарна и невладина организација од јавен интерес чии основни цели се спречување на несреќи, спасување и прва помош во планините и другите недостапни области, и во вонредни околности во кои треба да се примени посебно стручно знаење и помош  експертиза и користење техничка опрема за спасување на планините со цел зачувување на човековиот живот, здравјето и имотот.

 
 
Ефикасност - Горска служба за спасување - Македонија

Ефикасност

Мобилноста на горската служба е изразена преку високо мотивирани и професионални постапки при давање помош и спасување на оние на кои им е најнеопходна, хуманост и племенитост при сите услови. Отвореност, љубезност, соработка и партнерство при работата.

 
Мобилност - Горска служба за спасување - Македонија

Мобилност

Горска служба за спасување ја сочинуваат граѓани кои доброволно вршат активности за заштита и спасување на луѓе и материјални добра, при вонредни ситуации. Секогаш присутна и кога на останатите служби за спасување им е потребна помош на непристапни, тешко пристапни и урбани средини.

 
Организираност - Горска служба за спасување - Македонија

Организираност

Горската служба се стреми кон современата и ефикасна служба за спасување и давање помош онаму каде што е потребно. Отворена кон заедницата, со развиен организациски, кадровски и технички потенцијал, кој гарантира ефикасно давање помош и спасување како и создавање на подобри услови за живот и работа на населението.

Совети

 
 
 

Скијање

Врз темел на долгогодишното искуство со скиењето и искуството што го имаме со акциите за спасување на истиот терен, Ви поклонуваме неколку совети кои што веруваме дека многу ќе ви помогнат.

 
 

Планинарење

Ќе ви презентираме неколку совети од наши искусни планинари за кои сме сигурни дека евентално ќе ви притребаат. Во секој случај предлагаме завршување на алпинистичка школа.

 
 

Спелеологија

Спелеологијата е убава, но и опаснo хоби кое може да донесе до разни несакани незгоди. Ве советуваме да завршите спелеолошки курс пред да се одлучите за едно вакво доживување.

 
 

Искачување врв

За високи планини ги сметаме подрачјата кои се со 3500м надморска височина. Зошто оваа граница? Затоа што на оваа височина (или пак, 3500м+) некои луѓе не можат нормално да функционираат.

 
 
 

Боулдеринг

Завршен спортско-алпинистички курс за искачување по карпи е она што ние го препорачуваме.  Но сепак, можете да учите и од некоја поискусна група на луѓе со долгогодишно искуство за качување по карпи.

 
 

Нуркање

Пред самото нуркање, треба да се направи добра припрема на опремата и да се истражат сите потенцијални инциденти.  Најважен е добриот тренинг и искуство за сите ситуации во отворени води.

 
 

Ски-Тури

Основни предуслови за безбедно скијање, се добра физичка подготвеност, знаење и искуство во скијање, исто така добро е да се заврши скијачко или алпско училиште за скијање во алпинистичко друштво.

 
 

Во случај на несреќа

Во случај на несреќа, најпрво, најдобро е да останете смирени и присебни, така што подобро ќе си помогнете и себе и на другите околу вас.  За повеќе совети и инструкции при случај на несреќа, притиснете го копчето под текстот.

Сезона 2019/2020

Горска Служба на Македонија

На официјалниот крај на скијачката сезона ГОРСКА СЛУЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ-МАКЕДОНИЈА со задоволство ви прикажува дел од своите секојдневни активности на стазата на ски центарот Копанки,на која беа ангажирани околу 20-тина спасители кои дадоа се од себе да помогнат на повредените како и со превентивни мерки да спречат евентуални повреди.Во оваа прилика ги известуваме љубителите на планината и планинскиот туризам дека ГСС во моментот работи на проекти со кој во иднина ќе можеме да гарантираме висок процент на безбедност на планина како и брз и ефикасен пристап до повредените кога тоа ќе е потребно.Исто така во тек е формирање на станици на ГСС во сите градови во РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА со што значително ќе допринесеме во заштитата на здравјето,животот и имотот на граѓаните
Остануваме и понатаму во служба на сите граѓани на РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

 

Имаш љубов и сакаш да помагаш?

ПРИКЛУЧИ СЕ НА ГОРСКА СЛУЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ

Партнери