Categories
Совети

Спелеологија

Спелеологијата е убава, но и опаснo хоби кое може да донесе до разни несакани незгоди. Ве советуваме да завршите спелеолошки курс пред да се одлучите за едно вакво доживување.

Вежба и обука:

Редовните посети на спелеолошки предмети, хаос и редовно уредување на спелеолошки и техники за само-спасување се основните предуслови за безбедно справување со спелеологијата. Ако сакате повторно да паузирате и, јас, во јами, повторете ги сите спелеолошки техники на карпата на дневна светлина со искусен спелеолог.

Пред да одите на спелеолошки предмет:

Кажете им на семејството или пријателите до која пештера отидовте, каде се наоѓа, и колку планирате да останете, за да можат да ги предупредат Службата за спасување во планина во случај на појава на појава. При изборот на спелеолошки предмет, земете ја предвид вашата психофизичка подготвеност и техничка компетентност. Запознајте се со хидролошките карактеристики на објектот и следете ја временската прогноза, како на пример во пролет и есен, кога врнежите од дожд се најзастапени, немојте да влегувате во дупки или полу-потопени спелеолошки предмети.

Доколку станува збор за посета, се препорачува добро да ја проучувате морфологијата на објектот, да ги познавате членовите на тимот, да ја процените должината на престојот и затоа да ја обезбедите потребната техничка опрема, резервна облека, храна и евентуално опрема за бивакуа.

До морфолошки комплицирани спелеолошки предмети (подземни лавиринти), на пример, до пештерскиот систем на ulул Медведеница, пештерата Јопиќ, пештерата во каменоломот Тунџ, итн. Одете ако имате нацрт, искуство во подземна ориентација или придружено од искусни спелеолози.

Доколку станува збор за студија, треба да се изучуваат податоците за литературата на спелеолошките места во околината. Врз основа на ова, утврдете ја количината на техничка опрема, можната опрема за bivouacking подземјето, останете во базниот камп и потребата за резервна опрема и храна.

Во спелеолошки објект:

 • Прилагодете го подземното движење на најспорниот член на тимот.
 • Бидете сигурни дека секогаш имате резервно осветлување и доволно карбид.
 • За резервно осветлување, препорачуваме LED осветлување (со LE диоди) заради неговата издржливост.
 • Ако ви снема светлина, не преместувајте, но почекајте некој во екипажот да ви го осветли просторот.
 • Секогаш носете нож и вреќа со вас, а за подолги престојувајте резервна облека, нараквици и чорапи.
 • На спелеолошките предмети, особено од поголеми димензии, треба да присуствуваат најмалку три лица, ако едниот се урна, другиот останува со неа, а третиот оди на помош.
 • Користете стандардна спелеолошка облека (ПВЦ или Кордура комбинезони, поделби на материјали од руно, исклучиво синтетичка долна облека, чорапи од руно или влошки за нуркање, како и гумени нараквици) за поудобен, подолг и побезбеден престој.
 • Со стандардна лична опрема (појас, трошка, крварење со мешаница, слегување, папочна врвца и неколку карабини), носете стапица и макара од 5 м.
 • Во вашата кацига секогаш носете астрофилија, првиот завој и неколку ханапласти.
 • Имајте на ум дека хипотермија кај спелеолошки предмети секогаш се случува и дека е многу важно да се загреете и / или повредената или исцрпена личност додека чекате.
 • Хипотермијата е опасна по живот.
 • Ако треба да чекате подолго време под земја, седнете на торба за транспорт или на нешто што ќе го изолира телото од подлогата, ставете го карабинот-ретардантен карабин помеѓу нозете и прегрнете ја астрофилијата.
 • Во спелеолошките предмети со снег и мраз (јами на Велебит, Динара, Биоково, итн.) Внимавајте на замрзнати јажиња (секогаш користете дополнителен карабинер со спуштач при спуштање), паѓање и кршење мраз, замрзнување на прсти и прсти.

Ако пештерите надвор од границите на нашата убава, со сите следни совети, разгледајте го следново:

 • Контактирајте го вашето локално спелеолошко здружение или Националната федерација.
 • Осигурете се дека постои опасност од хистоплазмоза – габична инфекција со вдишување на спорите на Histoplasmosa capsulatum пронајдени во прав, измет од птици или лилјаци во областа каде што сакате да ги истражувате спелеолошките предмети – симптомите на болеста се слични на туберкулозата.
 • Проверете за беснило – често има лилјаци во тропските пештери.
 • Во принцип, пред да одите во егзотични области, мора да се консултирате со вашиот лекар во имунолошкиот институт за инструкции за можни потенцијални заболувања (жолта треска, маларија, тифус, тетанус, итн.), Превенција и вакцинација.
 • Имајте на ум дека спасувањето од спелеолошки објекти е логистичко (голем број спасувачи и опрема), технички и физички многу барајќи и може да трае со часови, па дури и денови.