Categories
Совети

Планинарење

Ќе ви презентираме неколку совети од наши искусни планинари за кои сме сигурни дека евентално ќе ви притребаат. Во секој случај предлагаме завршување на алпинистичка школа.

 • Не одете сами на планина, доколку сте со група – не се разделувајте од групата.
 • Информирајте го семејството за вашата насока на движење и времето на враќање и држете се до тоа.
 • Пријавете се во книгата за посетители во планинските колиби.
 • Прашајте и внимавајте на советите од искусните планинари.
 • Сметајте на можни временски промени, имате резервна топла облека, капа и заштити од дожд и ветер со вас.
 • Секогаш носете пакетче за прва помош.
 • Секогаш користете GPS или GPS локатор, за испраќање на координатите од местото каде што се наоѓате на другите членови од групата (доколку сте во незгода).
 • Држете се до означените патокази за движење.
 • Облечете цврсти и удобни чевли со гумен ѓон на нозете.
 • Не одете на повисоките планински ридови доколку сте без поискусни планинари во групата.
 • После обилни врнежи од снег, не се искачувајте на повисоките планини.
 • Водете евиденција за временските прогнози за снежните услови и ризиците од лавина.