Categories
Совети

Искачување на планински врвови

За високи планини ги сметаме подрачјата кои се со 3500м надморска височина. Зошто оваа граница? Затоа што на оваа височина (или пак, 3500м+) некои луѓе не можат нормално да функционираат.

Постојат многу причини зошто овој дел од Земјата е недостижен за некои.

Намален атмосферски притисок

На морската површина, на 0 m надморска височина, притисокот на воздухот е 1 бар, на надморска височина од 10000 m е приближно 0 бар. Значи (приближно) на 3500 м е 0,65 бар, на 5000 м е 0,5 бари и на 8000 м е 0,2 бари. Во гените на индивидуата, може да се толерира количината на притисок што можат да го преземат, некои на 3500 m, некои на 5500 m и некои на 7000 m. Но, по 7000 m никој не може да се аклиматизира; тоа е ‘зона на смртта’. Во оваа зона може да остане некое време (еден ден, два, три) со фактот дека некое лице се слабее и слабее, и ако не се врати под 7000 m, не може да преживее. Делумниот притисок на кислород на 1 бар е 0,21 бар, на 0,5 бари е 0,105 бар, а на 8800 е 0,025 бари. Значи, поедноставено: нема кислород. Како реагира организмот? Со прилагодување на некои граници, или со откажување (болест … смрт). Тие достигнуваат и болест на надморска височина, што доведува до адаптација (некој се навикнува на тоа) или до полоши услови. Најдобар лек е да се спуштите во долината.

Пример за смислената (но не и измислена): Искусен европски планинар кој бил на 4000 m, сака да го види Тибет, на надморска височина од 5000 m, населен со луѓе, деца … Се разболи од висина болест, или затоа што се искачил премногу брзо на платото или затоа што воопшто не може да се прилагоди на таа висина. Тој станува сè послаб и послаб, решението е да се спушти во Непал, што е, да речеме, 1000 км зад него, и да нема авиони, нема автомобили … Тој може да користи кислород од шишињата (кои не се во Тибет затоа што луѓето живеат нормално таму). без шишиња). Неговите пријатели му го даваат целиот лек што го имаат, но тој е на пат да умре …

Намалена температура

Температурата на околината (воздух, земја, карпи …) се намалува со издигнување. Едноставно правило за пониските региони: 1 степен Ц на 100 метри висина. Значи, на 8800 метри (Еверест), температурата би била на 20 степени: -68 степени. Ова е само груба пресметка, која работи подобро на пониски височини, но не е далеку од вистината.

Пример: Основниот логор на Еверест од северната страна (според тоа под планината) е на 6600 м. Притисок на воздухот, делумен притисок на кислород, температура? (пресметај!) и нема место каде може да се загрее – нема планинарски дом, гостилница, гостилница, кафе .. има шатор каде Шерпас готви храна и топла вода, но нема место и не е топло. Замислете дека ова е вашето најдобро, најудобно место во наредните 60 дена, сè друго е полошо и полошо.

Морфологија на високите планини

Непотребно е да се каже, сите високи планини се стрмни. Сите знаеме неколку примери на поблаги (попристапни) високи планини: Мон Блан, Килиманџаро, Аконкака .. и понатаму. Сите други високи планини во светот се стрмни. Загрозени се од истите опасности како во долните планини: паѓање, карпа, исцрпување, скитници, магла, субкулирање … освен тоа што тука е многу поладно, има значително помалку природни премини и премини, многу помалку кислород, многу повеќе лавини, многу помалку луѓе, без GSS …

Изолација

Одиме на високите планини (од многу други причини) за да го избегнеме метежот, за конечно да бидеме сами на врвот. Таа осаменост има свои лоши страни.

Пример: Група се обидува да се искачи на врнежниот врв на Хималаите, ништо посебно 5, 6 илјади метри. Сите одат, но после некое време се откажуваат, не можат. Само најдобрите управуваат, само тој е во состојба да се искачи на таа висина. Тој станува слаб (болест на надморска височина, прскање на нозете, замрзнување на прстите …) и не може да се спушти. Пријателите не можат да му помогнат бидејќи во секој случај не можеа да дојдат до врвот. Тие го нарекуваат хеликоптер, но не може да лета на таа надморска височина. Не постои организиран ГСЦ. Тие гледаат во двогледи и разговараат со радиостаниците, разговараат со својата земја преку сателит, но сите залудно …

Наведени се недостатоците на престојот во високите планини со сурови примери.
Меѓутоа, ако сакате да ги посетите овие места (како што сакам да го посетам), посетете го следново:

Совети

 • Дознајте сè за долните планини – бидете искусни.
 • Освен неколку планини што не се стрмни, сите други бараат аплинистичко знаење.
 • На високите планини не одете сами.
 • Добро запознајте ги вашите партнери.
 • Опремете се најдобро (не најдобро што можете, но најдобро што постои).
 • Проучете ја целта – ако е можно.
 • Успехот зависи од физичката кондиција.
 • Успехот зависи од психичката кондиција.
 • Успехот исто така ви зависи од среќата и околностите/условите.
 • Биди упорен.
 • Стигнувањето до врвот е помалку од половина пат.
 • Откажете се додека сè уште можете.
 • Во високите планини не можете да користите Интернет, или не можете во високите планини преку Интернетот.