Categories
Совети

Ски Тури

Основни предуслови за безбедно скијање, се добра физичка подготвеност, знаење и искуство во скијање, исто така добро е да се заврши скијачко или алпско училиште за скијање во алпинистичко друштво.

Пред заминување на тура:

 • Одржете ја вашата опрема во добра работна состојба, така што нема да ве изневери во непожелен момент.
 • При изборот на турата, проверете дали тежината е во согласност со вашите можности.
 • Пред да заминете на тура што не ја знаете, прочитајте го описот во литературата и претходно поминете ја картата за да можете да предвидете какви потешкотии ве очекуваат.
 • Бидете сигурни дека водите сметка за снежната покривка и извештајот за временските услови за областа каде што ја планирате турнејата. Избирајте го изборот на турнејата со овие информации, а во случај на неповолни услови (висок ризик од лавина, големи врнежи од дожд и сл.), Најдобро е да ја одложите турнејата.
 • Доколку е можно, распрашајте се за условите на турнејата со скијачи што пред скоро биле на истата тура.
 • Доведете ја целата потребна опрема. Треба да се има предвид дека мразот секира и грчевите се основна опрема за навигација на планините во снежни услови и дека треба да ги донесеме на секоја тешка турнеја. Потребни се и лопатите и лавина трансивер (Ortovox, Pieps, итн.). Се разбира, оваа опрема има смисла само ако ја имаат сите членови на групата и доколку се обучени за користење на оваа опрема.
 • Со вас секогаш имајте мобилен телефон. Распрашајте се за телефонските броеви на Службата за спасување на планините пред да планирате за турата и областа на турата.

Додека сте на тура:

 • Избегнувајте да одите на ски-тура самостојно. Ако веќе одлучите да одите самостојно, одберете ги турите што се популарни кај скијачите на тури и каде е поголема веројатноста дека ќе можете да наидите на некој што би ви помогнал за во случај на неволја.
 • На турата пожелно е да одите доволно рано, за во случај на непредвидени потешкотии да имате доволно резервно време. Исто така, често во попладневните часови, поради повисоките температури од вообичаено, зголемена е опасноста од лавина.
 • Во случај на недоволен преглед на местото, најдобро е да се откажете од турата.
 • Брзината на движење прилагодете ја според најбавниот член на екипата. Држете се во група и избегнувајте непотребно исцрпување. Имајте на ум дека во случај на незгода, ќе ви треба сила за помош на повредените како и за барање на помош за повредените.
 • Турноскијашкиот спуст е најдобро да го планирате во насока на искачувањето, затоа што на тој начин ја избегнувате опасноста што може да ви се случи во текот на спустот, како на пример мраз, падини од лавина, недостаток на снег, стрмни скокови и карпи.
 • Падините кои што ќе ги класифицирате како потенцијална опасност од лавина, преминувајте ги еден по еден, НИКАКО во група. Исто така, во такви околности, ослободете ги сигурните врвки од скиите и скијачките стапови.