Categories
Совети

Боулдеринг

Завршен спортско-алпинистички курс за искачување по карпи е она што ние го препорачуваме. Но сепак, можете да учите и од некоја поискусна група на луѓе со долгогодишно искуство за качување по карпи.

Всушност, можете да научите добро од личност која го завршила ова училиште и стекнала некое искуство за качување за неколку години, но треба да бидете апсолутно сигурни дека лицето има комплетни техники за качување или алпинистичко качување и знаење пред да го прифатите како учител. Дури и кога ќе дипломирате спортско качување или училиште за качување, на почетокот, не заборавајте да одите на качување со некој поискусен од вас, сè додека не стекнете доверба во себе. Корисни совети од поискусен алпинист ќе ви помогнат да се движите многу побрзо и побезбедно.

Безбедносна опрема

Иако шлемот е непопуларен со спортски алпинисти, секогаш постои најмала шанса за повреда на главата (рушење карпа, качување по повеќе должини, …) не заборавајте да ставите шлем на главата. За планинарите, кацигата е задолжително парче опрема.

Проверка на опремата

Кога купувате или изнајмувате опрема, видете дали има етикета за безбедност, што гарантира дека опремата ги поминала потребните тестови. Пазете се од кого ја позајмувате вашата опрема.
Карабинерот, безбедносниот уред или кое било друго парче метална или пластична опрема што падна од висина на тврда површина треба да се смета за несигурно и по можност да се фрли. На неа може да се појават невидливи пукнатини и паузи, што може да предизвика пукање на метал или пластика.

Тестирајте го вашето знаење и знаењето на вашиот партнер за опремата и техниките за ракување:

За осигурениците е познато дека предизвикуваат сериозни несреќи со лошо управување со безбедносниот уред. Дури и најискусните алпинисти знаеја како да го врзат јажето погрешно или не го повлекуваа ременот двапати преку безбедносниот ремен. Секогаш проверувајте ги овие работи неколку пати.

Комуницирајте со вашиот партнер

Осигурителот и алпинистот секогаш треба да знаат што има на ум другиот. Кога алпинист ќе застане на штанд, од суштинско значење е осигурителот да знае какви се намерите на алпинистот, дали да се врзува, спушти, абелира или да се искачи понатаму.

Информации за искачување

Прашајте за правецот на кој се искачувате, должината, тежината, квалитетот на плунките и штандот. Честопати несреќи би се случиле затоа што јажето би било премногу кратко, а крајот на јажето ќе протече низ безбедносниот уред или нема да има штанд на врвот или ќе биде на стари плука.

Обука

Редовно одат на обука за качување по карпи во спортски вежби. Ова ќе ви овозможи да стекнете доволно сила и агилност, но тие во никој случај не треба да бидат замена за качување по карпи, туку само за дополнителен тренинг. Одење на качување или качување патувања на редовна основа, само ќе ви даде искуство, знаење и безбедност што треба да се качувате редовно. Ако сте имале долга пауза и се подготвувате за спортско качување, не заборавајте да ги повторите техниките на обезбедување, кукање и врзување на штандот, а за планинарската екскурзија, исто така, освежете го вашето знаење за поставување на техники за осигурување, прицврстување и апсење.