Categories
Совети

Нуркање

Пред самото нуркање, треба да се направи добра припрема на опремата и да се истражат сите потенцијални инциденти. Најважен е добриот тренинг и искуство за сите ситуации во отворени води.

Припрема пред нуркање: 

 • Задолжителна употреба на низата ариадин, колку и да е едноставен предметот. Препорачана должина од 70 метри или повеќе, дебели до 4 мм.
 • Задолжително е да имате безбедносен конец (личен) долг околу 15 метри.
 • Во случај на силен проток на вода, низата Ариадне мора да биде дебела најмалку 8 мм или повеќе.
 • Со компјутер за нуркање, употребата на часовник и мерач на длабочина е задолжителна.
 • Немојте да носите нурка поради можноста за испреплетеност.
  Земете резервна маска околу вратот.
 • Минималната количина на воздух во резервоарите за нуркање е 2000 литри.
 • Потребна заштита на групата на вентили поради можноста групата на вентили да удри во таванот на сифонот.
 • Задолжителна употреба на систем за снабдување со резервна копија (октопод не е доволен), т.е. два посебни регулатори на два одвоени вентили (најдобри и две шишиња целосно одвоени).
 • DIN-врските се многу подобри и побезбедни од INT-конекторите.
 • Прикачете втор регулатор некаде во пределот на градниот кош, најдобро обесен околу вратот.
 • Двете мерачи се прикачени некаде во пределот на градите, каде што ќе ги имаме транспарентни.
 • Правилен избор на дебелина на костумот во зависност од температурата на водата за да се намали можноста за хипотермија.
 • Топките на ременот за брзо ослободување не се соодветни затоа што отфрлањето на оловото го погодува таванот и нè спречува да ја напуштиме зградата.
 • Добро е да ја свртите токата на грбот, така што водечкиот ремен не се исклучува случајно.
 • Задолжителна употреба на заштитна кацига, која најчесто служи како лесен носач.
 • Употребата на најмалку три независни извори на светлина е задолжителна.
 • Еден извор на светлина мора да биде на акумулаторите во кои одат нови касети за секој нов нуркач.
 • Бидете сигурни да донесете нож за нуркање или ножици за употреба со една рака.
 • Се користат пократки перки од редовните перки.
 • Бидете сигурни да донесете рампа за пишување за можни проблеми со комуникацијата.
 • При облекување добро е да имате стандарден ред и да бидете прецизен со опремата за да не се заборави некое парче опрема или нешто не е во ред.
 • Секогаш нуркајте ги партнерите заедно, така што тие не чекаат премногу долго за едни со други, бидејќи може да се разладат или да се загреат, што ќе предизвика дополнителен стрес.
 • Трезна и остроумна глава е најважното парче „опрема“ што ни треба !!!

Додека нуркате:

 • На влезот на предметот, ние мора цврсто да ја зацврстиме низата од аридана на местото каде што можеме да излеземе слободно, и да го обезбедиме безбедно за да не ја отстраниме со влечење од предметот.
 • На влезот во објектот (под вода) поставете цврсто меѓу-прицврстување, така што ако некој излезе од конецот, тие сепак ќе стигнат до влезот подолу.
 • Во сифоните има добра рамнотежа поради можноста за подигнување на суспензијата од дното и заматеност на водата.
 • Соодветната позиција е малку нагоре со нозете малку надолу, што е токму спротивното од она што вообичаено го практикуваме во отворена вода.
 • Техниките за пливање се сосема различни од оние во отворена вода, како што се туркање од таванот со нозете (одење на таванот) за да се намали замаглувањето.
 • Постојано одржување на затегнатоста на низата на ариадин.
 • Правилно истегнување во средина на каналот, и фиксирање за одржување на затегнатост, така што конецот не спаѓа во пукнатини или тиња.
 • Правилна употреба на една третина од воздухот (една третина за да се унапреди, една да се врати и една третина да остане во шише со резерва и да не се користи)!

Однесување во спелеолошки предмет зад закопан сифон:

 • Најважно е да се биде многу внимателен за какво било прошетка и понатамошно истражување зад паднатиот сифон, бидејќи дури и ситни повреди што не би биле важни надвор, го оневозможуваат напуштањето на објектот.
 • Во случај на оставање опрема за нуркање и натамошно истражување, задолжително е да се подигне опремата над нивото на водата и да се поправи така што во случај на ненадејни порој, нема да останеме без него и без можност самостојно да го напуштиме објектот.