Categories
Новости

Потпишан договор за донација со Република Бугарија

На ден 21.12.2022 Среда, во просториите на Генералниот конзулат на Република Бугарија во Битола,потпишан е договор за финансиска поддршка.Средствата ќе бидат наменети за обучување на новите волонтери во службата од страна на лиценцирани бугарски школи по алпинизам,искачување и спасување. Акцент на обуките ќе биде ставен на стекнување со професионално знаење и техники за спасување на […]

Categories
Новости

ПОДОБРУВАЊЕ НА ТЕХНЧКОТО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ

  Во рамките на проектот “ПОДОБРУВАЊЕ НА ТЕХНЧКОТО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ” НА ГОРСКА СЛУЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ ТОМЕ РИСТЕВ Битола, ФИНАНСИРАН ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ И АМБАСАДАТА НА РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА, денес беше реализиран завршен настан за презентација на истиот при кој се претстави севкупната опрема која што беше набавена. Изразуваме огромна благодарност за поддршката која ни помогна […]

Categories
Совети

Спелеологија

Спелеологијата е убава, но и опаснo хоби кое може да донесе до разни несакани незгоди. Ве советуваме да завршите спелеолошки курс пред да се одлучите за едно вакво доживување. Вежба и обука: Редовните посети на спелеолошки предмети, хаос и редовно уредување на спелеолошки и техники за само-спасување се основните предуслови за безбедно справување со спелеологијата. […]

Categories
Совети

Нуркање

Пред самото нуркање, треба да се направи добра припрема на опремата и да се истражат сите потенцијални инциденти. Најважен е добриот тренинг и искуство за сите ситуации во отворени води. Припрема пред нуркање:  Задолжителна употреба на низата ариадин, колку и да е едноставен предметот. Препорачана должина од 70 метри или повеќе, дебели до 4 мм. […]

Categories
Совети

Ски Тури

Основни предуслови за безбедно скијање, се добра физичка подготвеност, знаење и искуство во скијање, исто така добро е да се заврши скијачко или алпско училиште за скијање во алпинистичко друштво. Пред заминување на тура: Одржете ја вашата опрема во добра работна состојба, така што нема да ве изневери во непожелен момент. При изборот на турата, […]

Categories
Совети

Скијање

Пред почетокот на секое скијање, најважно е добро да се загреете и истегнете, па дури потоа да почнете со вашата авантура. Врз основа на долгогодишното искуство во скијање и спасување, како планински спасувачи ве советуваме, пред секоја сезона (самостојно, ако сте квалификувани или стручни лица): Изберете патека што е во согласност со вашето знаење за […]

Categories
Совети

Боулдеринг

Завршен спортско-алпинистички курс за искачување по карпи е она што ние го препорачуваме. Но сепак, можете да учите и од некоја поискусна група на луѓе со долгогодишно искуство за качување по карпи. Всушност, можете да научите добро од личност која го завршила ова училиште и стекнала некое искуство за качување за неколку години, но треба […]

Categories
Совети

Искачување на планински врвови

За високи планини ги сметаме подрачјата кои се со 3500м надморска височина. Зошто оваа граница? Затоа што на оваа височина (или пак, 3500м+) некои луѓе не можат нормално да функционираат. Постојат многу причини зошто овој дел од Земјата е недостижен за некои. Намален атмосферски притисок На морската површина, на 0 m надморска височина, притисокот на […]

Categories
Совети

Планинарење

Ќе ви презентираме неколку совети од наши искусни планинари за кои сме сигурни дека евентално ќе ви притребаат. Во секој случај предлагаме завршување на алпинистичка школа. Не одете сами на планина, доколку сте со група – не се разделувајте од групата. Информирајте го семејството за вашата насока на движење и времето на враќање и држете […]

Categories
Совети

Во случај на несреќа

Во случај на несреќа, најпрво, најдобро е да останете смирени и присебни, така што подобро ќе си помогнете и себе и на другите околу вас. За повеќе совети и инструкции при случај на несреќа, притиснете го копчето под текстот. Останете присебни и смирени, така што ќе можете да им помогнете на другите. Заштитете го повредениот […]