Categories
Новости

Зајакнување на техничките капацитети на Горска Служба за спасување

Во рамките на проектот: „Зајакнување на техничките капацитети на Горска Служба за спасување во функција на обезбедување  на поголема безбедност на Баба Планина“  финансиран од Министерство за локална самоуправа, Биро за регионален развој, ИТ компанијата Традиебот- ЕУ од Битола изработи апликација за тренинг во виртуелна реалност, каде спасувачката служба се обучува за спасување на повреден […]

Categories
Новости

1,2 милиони денари за Горската спасителна служба на Пелистер

Министерството за локална самоуправа, преку Бирото за регионален развој обезбеди 1,2 милиони денари за опремување на Горско спасителната служба на Пелистер. Министерот за локална самоуправа Горан Милевски рече дека со овие средства ќе се набави опрема за спасување на сите посетители, туристи, љубители на планината. Безбедноста на планините е важна за развој на туризмот, вели […]

Categories
Новости

Потпишан Договор за Донација со Република Бугарија

Денес во просториите на Генералниот конзулат на Република Бугарија во Битола,потпишан е договор за финансиска поддршка во вредност од 15.000евра.Средствата се наменети за набавка на опрема за спасување во планински усови.Со ова Горска служба за спасување Македонија – GSSMK ќе биде многу поефикасна, побрза и попрофесионална во извршувањето на своите задачи.Огромна благодарност на Генералниот Конзулат […]

Categories
Новости

ИЗВАДЕНО ВОЗИЛО ОД ВОДИТЕ ПОКРАЈ ПАТОТ Могила – Битола

Деннес околу 9 часот добивме повик од градоначалничката на Општина Могила Јасмина Гулевска – градоначалник на општина Могила за помош на лице кое со возило излетало од патот и пропаднало во длабока вода покрај патот Могила-Битола.Веднаш е ангажиран тимот за спасување со нуркачи при Горска служба за спасување Македонија – GSSMK кој за кратко време […]

Categories
Новости

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ГОРСКА СЛУЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ И ОПШТИНА МОГИЛА

Денес, во кабинетот на градоначалникот беше реализирана работна средба на која се потпиша Меморандум за соработка помеѓу Општина Могила, претставувана од градоначалникот Јасмина Гулевска и „ГОРСКА СЛУЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ“ од Битола, претставувана од претседателот Томче Ристев.Меморандумот е документ на взаемна доверба и разбирање кој се заснова на соработка на полето на едукација за заштитата и […]

Categories
Новости

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ ГОРСКА СЛУЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ И ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА02.11.2020Денес, во работниот кабинет на градоначалникот беше реализирана работна средба на која се потпиша Меморандум за соработка помеѓу Општина Демир Хисар, претставувана од градоначалникот Стојановски и „ГОРСКА СЛУЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ“ претставувана од претседателот Томче Ристев.Меморандумот е документ на взаемна доверба и разбирање кој се заснова на соработка на полето на едукација за […]

Categories
Новости

Pelister Downhill Cup 2020

Горска Служба за Спасување се грижеше за безбедноста на учесниците на овогодинешниот Pelister Downhill Cup 2020.На Организаторот и учесниците им благодариме на довербата и соработката а на победниците им честитаме за постигнатите резултати.

Categories
Новости

НОВИ ЧЛЕНОВИ НА ГОРСКА СЛУЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ

Горска Служба за Спасување од неодамна е побогата за уште два нови членови кои ќе помагаат за прабарување и спасување на исчезнати лица.Се работи за две кучина од расата Belgian Malinois од врвно потекло обучени за пребарување и спасување во планина и лавини,урнатини и отворени води.